Gibanica

Sestavine:

(za pravokotni pekač, velik 40×35 centimetrov, ali okroglo lončeno posodo s premerom od 30 do 35 centimetrov, visoko od 7 do 9 centimetrov): krhko testo, vlečeno testo, 1,5 kilograma jabolk, 1,2 kilograma skute, 42 dekagramov kristalnega sladkorja, 30 dekagramov maka, 30 dekagramov orehov, 25 dekagramov margarine, masla ali rastlinskega olja, 8 decilitrov kisle smetane, 5 jajc, 6 vaniljinih sladkorjev, cimet, sol.

Makov nadev pripravimo iz maka, 10 dekagramov sladkorja in vaniljinega sladkorja.

Skutni nadev naredimo iz skute, ki ji dodamo dva rumenjaka, 10 dekagramov sladkorja, dva vaniljina sladkorja in ščepec soli ter dobro premešamo.

Orehov nadev dobimo iz orehov, 10 dekagramov sladkorja in vaniljinega sladkorja.

Za jabolčni nadev naribamo jabolka, dodamo 12 dekagramov sladkorja, dva vaniljina sladkorja in cimet.

Za smetanov legir (s tem prelivamo suhe sestavine) potrebujemo kislo smetano in tri jajca, rumenjak in kislo smetano posebej zmešamo, v maso nato počasi vmešamo trd beljakov sneg.

Za maščobni preliv uporabimo margarino, maslo ali rastlinsko olje.

Če pečemo v pravokotnem pekaču, gibanico zrežemo na kvadrate, pečeno v okroglem pa na trikotnike; ponudimo toplo, potreseno s sladkorjem v prahu.